Sagatun inviterer til Recoveryverksteder der vi deler kunnskap og erfaring om hvilke faktorer som kan bidra til bedring og mestring, og derved en bedre hverdag.
Sagatun ønsker å legge forholdene best mulig til rette for at hver enkelt skal oppleve bedring, mestring, tilhørighet og god livskvalitet. Det er dette som betegnes som «recovery».
På Sagatun inviterer vi til recoveryverksted ca en gang hver måned. Recoveryverksted er temadager med ulike tema som kan ha betydning i bedringsprosesser. Temaene blir belyst med teori fra et faglig perspektiv og med erfaringer fra «levd liv». Deretter er det «Walk and talk» og refleksjon i mindre grupper, for å snakke om det vi har hørt og hvordan erfaring og kunnskap kan brukes i eget liv og egen hverdag.
Målgruppe for Recoveryverkstedene er brukere, pasienter, pårørende og fagpersoner.
Tidspunkt: kl. 10.00 – 14.00 på følgende datoer:
01.02.23: Hvordan bruke musikk for å få en bedre hverdag?
08.03.23: Hva betyr mening og mestring for å få en bedre hverdag?
19.04.23: Hva betyr håp og hvorfor er det viktig for å få en bedre hverdag?
24.05.23: Hvordan bruke fysisk aktivitet og friluftsliv for å få en bedre hverdag?
30.08.23: Introduksjon til recovery.
27.09.23: Hvordan bruke kreativitet for å få en bedre hverdag?
25.10.23: Hva betyr identitet og tilhørighet for å få en bedre hverdag
22.11.23: Hva betyr empowerment og brukermedvirkning for å få en bedre hverdag?
Du kan lese mer om verkstedmodellen og vår forståelse av Recovery her: Lenke til «Skipper og los».
Kunnskapene og erfaringene som kommer frem på recoveryverkstedene legger vi ut på sosiale medier og egen nettside. Det blir bearbeidet regionalt og brukt i undervisning, i arbeidsgrupper, besøk på Sagatun og i medforskning.
Recoveryverkstedet ble holdt på Storhamarstuene på Domkirkeodden med ca 25 deltakere til stede. Det var deltakere fra Sagatun og fra Fredheim, og det ble veldig mange gode diskusjoner underveis om betydningen av recovery generelt og tilhørighet og identitet spesielt.
Dette var noe av det som kom frem på dette Recoveryverkstedet den 20.09.2023, der tema var kreativitet og hvordan kreativitet kan være til hjelp i en bedringsprosess. Vi var over 20 personer som var samlet i kafeen på Sagatun denne dagen. Kårhild, som er daglig leder på Sagatun, ønsket velkommen og ledet programmet. Geir Risbakken…
Regelmessig fysisk aktivitet reduserer risikoen for mer enn 30 ulike sykdommer, blant annet kreft, diabetes, angst og depresjon. Det å være fysisk aktiv har positiv effekt på hjernen og sinnelaget og fremmer positive tanker, gir selvtillit og bedrer evnen til selvkontroll. Det å bevege seg, særlig i naturen, forebygger stress og utbrenthet og er noe…
Håpet er viktig for å opprettholde livslyst. Uten håp har vi ingenting å kjempe for. Det er en nær forbindelse mellom håp, mestring og endring, hvor vi trenger håpet for å ha kraft, mot og energi til å skape endring.
Dette var det en av deltagerne på Musikkverkstedet utropte etter å ha blitt en del av gjengen i musikkgruppa. Det å kunne være aktivt med i form av å spille en gitar, synge sammen og opptre sammen, har gjort hverdagen min til en ny opplevelse!
Musikk forsterker følelser, både de gode og de vonde. Vi har veldig mange minner knyttet til musikk, og det som for en person er godt å høre på, kan for en annen være sårt og vondt.