Aud Natalie Aksetøy Fodnes.
Hvordan kan vi bruke kreative uttrykksformer i bedringsprosesser?
Vi hadde invitert Aud Natalie Aksetøy Fodnes, som er kunstterapeut på Sanderud sykehus, til å holde det faglige innlegget om kreativitet. Aud jobber på Blaarud, som er en del av enhet for Aktivitet og Recovery og på ulike avdelinger på Sanderud.
På Blaarud har de jobbet med prosjektet: «Kunst på stien», der man bokstavelig talt kan gå en tur på «Bedringens vei». Blaarud har også kreativt verksted, der man kan bli kjent med egen kreativitet, skape gode øyeblikk og få rom for kreativ utfoldelse, – for å nevne noe.
På Blaarud bruker de «CHIME modellen» (THIME på norsk) på samme måte som vi gjør på Sagatun.
- Tilhørighet – vi skaper et fellesskap.
- Håp – som vi av og til har som tema hvor vi lager bilder om hva som gir håp.
- Identitet – Oppleve seg selv som en positiv og skapende person.
- Mening – meningsfulle aktiviteter.
- Empowerment – få lov til å velge aktiviteter – komme med innspill – oppdage at man har mulighet og evne til å bestemme selv.
Ved å bruke kunst og ulike kreative uttrykksformer, kan man utforske seg selv og sin egen kreativitet og man kan få gitt uttrykk for ting som er vanskelig og som man ikke klarer å sette ord på.
En undersøkelse fra 2016 viser at 45 minutter med kreativ aktivitet reduserer stressnivået i kroppen med hele 75%.
Å se på kunst kan også være kreativitet. Bruke egen fantasi for å lage en historie rundt bildet og utforske hva man liker og ikke liker. Hva sier de ulike elementene i bildet? Gir de mening for deg?
Aud jobber også individuelt med pasienter, og gav oss et levende bilde på det gjennom å fortelle om «Linns» reise gjennom kreativitet. Noe av det «Linn» beskrev som viktigst med å bruke kreativitet i sin behandling var at hun fikk en mulighet til å bevise for seg selv at hun er mer enn diagnosen sin.
Erfaringer med kreativitet og hvordan det har vært til inspirasjon og hjelp for oss.
Geir underholdt med egenskrevne låter.
Stine og Hege fortalte om sin bakgrunn og hvordan de bruker kreativitet for å få en bedre hverdag.
Terese fortalte om sin bakgrunn og hvordan hun bruker kreativitet for å få en bedre hverdag.
Geir spilte og sang egne tekster, som fikk fram sterke følelser og tårer hos flere av oss som var tilhørere. Stine, Hege og Terese fortalte alle litt om sin bakgrunn, men aller mest om hvordan de selv bruker kreativitet i egne liv for å få en god hverdag.
Alle tre fortalte også om hva tilbudet på Sagatun betyr for dem, og hvor viktig tilhørigheten til Kreativt verksted er og ikke minst hvor viktig det er å kunne bidra med noe selv. Det gjør de blant annet gjennom å lede en hobbygruppe og skrive blogg, ta bilder og lage reportasjer fra Sagatun. Gjennom bloggen vil de dokumentere og få fram «brukernes» egne stemmer. De ønsker å formidle hvordan ting oppleves i det levde livet, og de vil formidle det på en måte som er lett å forstå. Alle tre hadde også erfaringer med at «Selvstyrkingskurset» som Sagatun Recoveryskole tilbyr, hadde stor betydning for at de turte å utfordre seg selv og sette seg i førersetet i sitt eget liv.
Her er noen av momentene de la vekt på:
- Jeg har alltid vært min egen verste fiende, men selvstyrkingskurs i 2020 ble starten på store endringer i mitt liv.
- På selvstyrkingskurs ble jeg introdusert for Recovery og CHIME modellen for første gang. Det er en modell som gir mening og som beskriver min bedringsprosess på en god måte.
- Jeg liker å skrive og formidle gjennom tekst. Det er også kreativitet.
- Empowerment – tørre å stå stødig i min egen stemme. Og nå står jeg her!
- Jeg kan være meg selv og utfordre meg selv.
- Jeg har tatt et stort steg og meldt meg på et studium i markedsføring.
- Det er så mye som har skjedd på et år med meg.
- Jeg jobber veldig mye med identiteten min.
- Jeg har jobbet mye med tankens kraft.
- Jeg begynte på Sagatun i februar 2023 og gikk selvstyrkingskurs.
- På Sagatun har jeg ansvar for hobbygruppa. Jeg har begynt å bli litt kreativ igjen. Jeg må kjenne mine begrensninger. Jeg tar ikke på meg mer enn jeg orker, slik at jeg opplever mestring.
Etter noen gripende fortellinger, var det tid for lunsj med påfølgende Walk&talk og refleksjonsgrupper. Vi hadde fine diskusjoner og her kan dere lese noen av de punktene som kom fram.
Hva betyr kreativitet for deg? | |
Ro og fristed. Komme unna angsten. Musikk som uttrykksform. Slipper å tenke på ting som kan være ubehagelige. Kunne skape noe utenfor alle regler. Ikke noe er riktig eller galt. Noe jeg må være for å kunne vokse. En levende og lekene prosess. Fylle på noe kreativt når livet er tungt. Stressregulerende. Hjernen får litt fri. | FLYT – Limbo – være i en boble Glede Være til stede i øyeblikket. Lidenskap. Løsningsforslag på mange problemstillinger. Inspirasjon og gode løsninger. Kreativitet kan være hva som helst. Iderikdom. Mestringsfølelse.Kan også være frustrasjon. En meditativ prosess. Problemløsning. Mindfulness, ro. |
Hvordan kan du bruke kreativitet i din bedringsprosess? |
Jeg har for mange ideer og stiller store krav til produktet. Det stopper for kreativiteten. Jeg vil lære av det jeg hørte av en av dem som delte sine erfaringer tidligere i dag. Hun fortalte om hvordan hun hadde jobbet med å begrense seg, slik at hun klarte å fullføre noe og oppleve mestring.Mestringsfølelse når man har fått til noe fint. Mestre noe, lage et produkt, få positiv feedback. Dette skaper glede. Kunne være i en kreativ prosess, være til stede i nuet, det skaper så mye glede at det som er vanskelig også blir lettere. Få inspirasjon og ny energi. Kunne inspirerer hverandre. Kreativitet kan roe ned tankekaos. Styrke selvfølelsen. Være flink til noe, styrke selvfølelsen sin. I dag har vi lært at kreativitet kan bidra inn i hormonbalansen og derved dempe stress. Det er både positivt og frustrerende, – når man ikke får til det man ønsker. Være i FLOW. Komme ut av det som er vanskelig. Eufori og ekstra energi. Jeg tar mye bilder, og bruker kreativiteten min der. Finne noen elementer som gjør at det blir artige bilder. Kreativiteten gjør meg godt og gir meg gode tanker, da tar det større plass og de vonde tankene blir mindre plagsomme. Terapi har et veldig indre perspektiv, gjennom å være kreativitet klarer jeg å flytte fokus mer utover. Kreativitet gjør oss mer løsningsorientert. Vi kan bruke kreativiteten til å finne positive løsninger og gi det positive mer plass. |
Tusen takk for en lærerik og fin dag, – og for alt det kloke og viktige dere som deltok delte! Og takk til Hege, Geir, Stine og Terese som bidro med sine historier.
Bildet øverst: fra venstre: Hege, Geir, Kårhild, Terese, Stine, Kim og Aud Natalie.