KONTORTELEFON: 62 50 97 55
man-fre 08:00–15:30
Kategorier
Andre nyheter Sagatun Regionale Ressurssenter Samarbeid og tjenesteutvikling

Verdensdagen for psykisk helse 10.10.23

Mental Helse Hamar-Løten og Sagatun inviterte til Gjestebud i Ankervillaen den 10.10.23 i anledning Verdensdagen for psykisk helse. Sagatun venneforening var også en samarbeidspartner, – og stilte den nyrestaurerte Ankervillaen på Sagatun til disposisjon for arrangementet. Mental Helse Hamar-Løten delte ut Medmenneskeprisen, som i år gikk til Knut Johansen.

Det var en mørk og litt trist høstkveld utenfor, men en varm og fin atmosfære i Ankervillaen. Hovedtema for verdensdagen i år er «Vi trenger å høre til #lagplass». Det var innlegg om betydningen av Sagatun Brukerstyrt Senter og Mental Helse, som viktige møteplasser for tilhørighet og meningsfulle hverdagsliv. Geir Risbakken sang egne tekster og Synnøve Sakura Heggem holdt et vakkert foredrag om «Grundtvig og jeg.

Fortellingen om en berømt barnesang og psykisk ubalanse». Synnøve er blant annet prest og hun har skrevet en doktoravhandling om kjærlighetssynet i Grundtvigs salmer. Grundtvig var dansk og levde mellom 1783 og 1872. Han var historiker, pedagog, folkehøyskolenes far, mytolog, politiker, filosof og prest. Han var en kunnskapsrik og samfunnsengasjert person, men også en skjør person som flere ganger i løpet av sitt liv opplevde alvorlige depresjoner. Han har også skapt noen av verdens vakreste salmer, blant annet «Deilig er den himmel blå», som Synnøve fremførte på flygelet i Ankervillaen. Synnøve fortalte også om en periode i eget liv med depresjon og håpløshet, og hvordan dette har bidratt til at hun «kanskje forstår litt mer av mørkets makt midt i livet», som hun selv uttrykte det.

Grundtvig var opptatt av kjærlighet og lyst, – lyst til å leve livet og kjærlighet til menneskene rundt seg og til Gud. Grundtvig ledet en bevegelse som fremmet en frilynt og glad kristendom. De ville bort fra synd og skam og de ville også gi folk flest opplysning og kunnskap gjennom folkehøyskolene. Det var dette, miljøet på Sagatun var inspirert av. For å sitere Synnøve: «Deilig er jorden, synger vi med Grundtvigs venn Ingemann. Da sangen kom til Hamar gjennom folkene på Sagatun skapte den en revolusjon av optimisme og pågangsmot».

Et annet høydepunkt på kvelden var utdeling av Medmenneskeprisen, som i år gikk til Knut Johansen fra Ilseng. Dette var en godt bevart hemmelighet både for prisvinneren selv og for de fleste fremmøtte. Da prisvinneren ikke er så glad i oppmerksomhet knyttet til sin egen person, måtte det litt «vennskapelig luring» til for å få han til å komme, blant annet ved å få han til å tro at det var en annen person som skulle få prisen. Knuts venner klarte også å få «lurt inn» hans søster og svoger, uten at Knut selv oppdaget det. Overraskelsen var derfor stor for Knut da hans navn ble lest opp. Knut er en meget verdig kandidat til å få en slik pris. Det var Rune Lundquist som jobber på Sagatun og som er en god venn av Knut, som leste opp kriteriene for hvorfor Knut fikk prisen. Her refereres noen av punktene:

  • Årets vinner handler på eget initiativ og legger ned utallige timer i uegennyttig arbeid og støtte til andre.
  • Personen har en egen evne til å gi andre «det lille ekstra» i hverdagen.
  • Vinneren beskrives som raus, snill, beskjeden, humoristisk, rettferdig, rett fram. Ujålete, hjelpsom, glad i mennesker og alltid med godt humør og et smil på lur.
  • Vinneren er den naturlige «vaktmester» mange steder og beskrives som en «potet» som fikser det meste. Han hjelper til der han er, på Blaarud, på Sagatun og på Meierigården og han stiller opp for naboer, venner, familie og andre som trenger hjelp.
  • Hele hans vesen består i å hjelpe andre, – det være seg med bil, kjøring av møbler, flytteoppdrag, søplekjøring, gressklipping, vedhugging og elektrikeroppdrag for å nevne noe.
  • Vinneren holder på gode relasjoner og gir uttrykk for å være glad i folk.

Det finnes neppe en person som er blidere og mer omgjengelig enn årets vinner av Medmenneskeprisen. Så prisen til Knut Johansen fra Ilseng er vel fortjent, – det var hele forsamlingen enige om.

Mental Helse delte ut prisen og blomster til prisvinneren, og de delte ut blomster til alle som hadde bidratt for å lage en trivelig og vellykket markering av Verdensdagen for psykisk helse!

Saken er skrevet av Kårhild Husom Løken, som også ledet kveldens program.

Bildetekster: Hovedbilde øverst: Knut Johansen får utdelt medmenneskeprisen av Mental Helse.

Bildene under: Geir Risbakken sang egne tekster og Synnøve Sakura Heggem holdt et vakkert foredrag om «Grundtvig og jeg.

Bildet nederst er Kårhild Husom Løken.