KONTORTELEFON: 62 50 97 55
man-fre 08:00–15:30
Kategorier
Andre nyheter

«Hva har fotball, psykisk helse og Tommy Steine til felles?»

Dette var tittelen på arrangementet som LEVE (interesseorganisasjon for mennesker som har mistet noen i selvmord), RedHeds Hamar (den lokale supporterklubben til Liverpool) og Sagatun Brukerstyrt Senter arrangerte på Festiviteten Bar&Scene onsdag 15.09.22.

Med arrangementet ville vi sette fokus på at vi alle har en psykisk helse og at vi alle kan oppleve at vi får det så vanskelig at tanken om å ta sitt eget liv melder seg. Den direkte foranledningen til dette er at 10.september er en internasjonal dag for forebygging av selvmord. Sist år var det 658 mennesker som tok sitt eget liv i Norge ifølge Hilde Stokke Lothe i Kirkens SOS Innlandet (Hamar Arbeiderblad 08.09.22). 50 av disse var fra Innlandet. 3 av 4 som tar livet sitt er menn. Det er derfor all mulig grunn til at vi retter mye større oppmerksomhet mot dette og mot hva vi alle kan gjøre for å forebygge. Som enkeltmennesker kan vi alle være mer til stede og stille de spørsmålene som er vanskelige og stoppe opp en ekstra gang for å spørre hvordan noen har det.

Åpenhet
Daglig leder på Sagatun Kårhild Husom Løken, ønsket velkommen og åpnet med at vi tror på åpenhet og at det kan bidra til at andre også tør å være åpne, slik Andri Thor Magnusson sa i intervju på NRK Innlandet i dag og som han understreket betydningen av i sitt innlegg. Gjennom åpenhet viser vi andre som sliter at det er flere som strever med å mestre livet sitt og at man ikke er alene. Det medfører som oftest at man møter mye mer støtte og forståelse enn man hadde tenkt, og at andre også tør å være åpne og be om hjelp. For det finnes hjelp, og det er mulig å finne andre utveier enn å ta livet sitt. Uten at vi setter ord på hvordan vi har det, er det også umulig for andre å vite at vi sliter og hva vi trenger. Vi må også tørre å spørre om hvordan mennesker som står oss nær har det.

SAGAROCKERS
Saga Rockers er Sagatuns eget band som bestå av flere musikere som spiller alt fra rolige viser til tung hardrock. Denne kvelden bestod bandet av Linda Solberg, Rossi Andersson, Fred Rune Jacobsen og Jon Steinmo Hernæs. De spilte 4 sanger; «Om du var här», «Just i dag er jag stärk”, ”Ain’t no sunshine” og ”Det handle om å leve».

Det finnes alltid håp og muligheter selv om det meste kan synes svart

Rune Lundquist fra Sagatun ledet oss gjennom programmet. Rune innledet med å si at han selv kunne ha blitt en del av selvmordsstatistikken i 2014, men at han heldigvis både klarte å be om hjelp og fikk hjelp slik at han klarte å komme seg videre. Runes budskap var at det finnes alltid håp og muligheter selv om det meste kan synes svart.

You never walk alone
Andri Thor Magnusson holdt et gripende og ærlig innlegg om hvordan han hadde gått inn i en alvorlig depresjon under koronaen, både på grunn av isolasjon og andre hendelser i familien. Andris budskap var nært knyttet til budskapet i den kjente Liverpool sangen; «You never walk alone». Han valgte å være åpen og fikk god hjelp både hos fastlegen, av en god venn og ikke minst i supporterklubben Redheds. Han visste med sikkerhet at det at han hadde vært åpen hadde bidratt til at flere andre hadde turt å være åpne og at dette sannsynligvis hadde reddet liv. Andri fortalte at han også hadde hatt god nytte av å møte opp på jobben og i fotballklubben og gjøre ting som gjorde han godt, selv om han hadde en dårlig dag.

Andri oppfordret til åpenhet og sosialt fellesskap. Finn en fortrolig venn! En samtalepartner! Det er lov å si ifra!

På Sagatun møtes jeg for den jeg er! Jeg sitter ikke lengre på innbytterbenken, men løper over hele banen!
Stine Bekkemellom fra Sagatun delte noen erfaringer fra sin historie, som bærer preg av en vanskelig oppvekst. Derfor ble det også vanskelig å møte voksenlivet og i 2012 «møtte hun veggen» og ble liggende i senga et helt år. En støttende ektefelle, en oppmerksom og lyttende fastlege, god psykisk førstehjelp i kommunen og en dyktig psykolog ble redningen og veien tilbake til et normalt liv.

Vi måtte ha et miljøskifte og flyttet til Hamar, der jeg etter hvert turte å oppsøke Sagatun Brukerstyrt Senter. Der ble jeg sett, og fant tilhørighet og omsorg. Jeg fant tilbake til det jeg var glad i ved meg selv, som jeg ikke var klar over. Jeg fant håpet, gjennom å se at andre hadde gått vegen før deg! Jeg visste ikke hva jeg ville med livet mitt, før jeg kom på Sagatun. Jeg fant ut at jeg var kreativ, at jeg likte å male, og at jeg hadde en stemme som fortjente å bli hørt!

Det å finne mening i aktiviteter og tørre og utfordre meg selv, har vært viktig. Jeg har klart å ta med meg de tingene jeg har lært på Sagatun, og ta med til andre arenaer. Jeg tør nå å gå ut og leve livet mitt. Jeg står nå støtt i egne sko, og deler min historie for at andre skal finne håp!

Jeg er her for å snakke om livet, og det er faen så vanskelig
Slik innledet Tommy Steine sitt foredrag. Ispedd en god porsjon humor fortalte Tomme Steine om hvor tøft han hadde hatt det da «livet traff meg i august 2017». Jeg våknet opp, og trodde jeg skulle dø. Jeg var så redd som jeg aldri har vært før. Jeg var redd alt, og trodde at alle var ute etter meg.

Jeg kom meg etter hvert til en psykolog. Jeg skjønte at jeg måtte komme meg ut av det. Jeg prøvde mye, men det var Per Fugelivs kloke råd som fikk meg over på et annet spor:

«Resepten på et godt liv er å gi litt mere faen».
Jeg skjønte etter hvert at jeg ikke var alene om å ha angst, det var mange som slet med vonde triste tanker og følelser og minner. Vi bekymrer oss, og grubler. Bekymringer handler om at vi er redd for at ting kan skje. Grubling handler mye om fortid. Felles for begge to er at vi alle gjør dette, men når det forstyrrer hverdagen har det gått for langt. Jeg hadde grublet og bekymret meg over alt for mye i mange år. Det ledet opp til at jeg til slutt ble liggende i fosterstilling på sofaen.

Jeg fant en forfatter og terapeut, Geir Wigtil, som har hjulpet med veldig mye og som jeg senere har samarbeidet mye med. Vendepunktet for meg var at jeg skjønte at jeg ikke var alene.

Du er ikke alene
Du er ikke alene, tør å være åpen, finn et sosialt fellesskap der du opplever gjensidig støtte og der man kan gjøre hyggelige ting sammen. Dette må være fellesnevneren på fotball, psykisk helse og innlegget til Tommy Steine, sa Kårhild Husom Løken i sin oppsummering av kvelden.

Vi mennesker er sosiale individer som trenger hverandre. Vi trenger støttende fellesskap som vi kan stole på når livet er vanskelig og vi trenger fellesskap som gir oss glede, inspirasjon og gode opplevelser. Derfor trenger vi slike fellesskap som RedHeds som er inkluderende og imøtekommende og vi trenger steder som Sagatun som alle bør vite om, dersom livet blir vanskelig. Vi trenger også brukerorganisasjoner som LEVE som er et støttende fellesskap for de som har opplevd selvmord i nære relasjoner og som hver dag jobber for at det ikke skal skje.

Andri Thor Magnusson avsluttet kvelden med å synge «You´ll never walk alone» al capella på scenen. Det ble en sterk avslutning på en tankevekkende kveld hvor det både var mye latter og hvor det ble felt noen tårer.

Takk til alle som deltok og alle som kom til denne viktige kvelden.