KONTORTELEFON: 62 50 97 55
man-fre 08:00–15:30
Kategorier
Andre nyheter Innlandet Recoveryskole Sagatun Recoveryskole Sagatun Regionale Ressurssenter

«Hvordan bruke natur og friluftsliv for å få en bedre hverdag»

Friluftsfersking med naturen som mentalt pusterom.
Foredrag med Une Cecilie Oksvold.

Dersom jeg aldri skulle gjort noe jeg var redd for, hadde jeg ikke fått gjort noen ting.

Une Cecilie er en ung dame som har strevd med angst og panikkanfall store deler av oppveksten sin. Familien trodde hun var syk, men alle undersøkelser viste at hun var frisk. Først da hun var 19 år ble det konstatert at det dreide seg om angst. Une forteller blant annet at hun kom til en lege som prøvde det meste for å hjelpe henne, men ingen ting hjalp. 03.mai 2016 ble et vendepunkt. Da sa legen til henne:

Hvorfor tar du ikke bare med deg hunden ut i marka og sette opp et telt og tenner et bål?

Dette var tittelen på programmet for Kulturnettverkseminar 03.10.2023, som ble holdt i Hamar Teater.

Guro Mjønerud Solbakken fra Sanderud og Kårhild Husom Løken fra Sagatun ledet oss gjennom dagen. Dagen startet med en sang av Mone Evensen, som skriver egne låter og gir ut egenskrevet musikk. Mone bidrog til å binde sammen programmet på en god måte med sine gripende tekster og fine musikk. Du finner Mone Artist på Facebook.  

Une Cecilie forteller at hun HATET å være ute og gjorde alt hun kunne for å slippe unna turer og uteskole. Men så tenkte hun litt mer over legens forslag og fant ut at hun hadde prøvd alt, og da kunne hun like godt prøve dette også. Hun tok med meg hunden, smurte med seg en brødskive og tok bussen til Marka i Trondheim. Det som skjedde, var som et mirakel:

Jeg satte meg ved et vann, og plutselig kjente jeg at jeg fikk puste. Jeg kjente på en fantastisk følelse av frihet, – for første gang i mitt voksne liv.

Dette endret mye for Une Cecilie og hun forteller videre:

Naturen ble for meg et fristed. Jeg tilbrakte masse tid i Bymarka. Bare for å være ute og kjenne på alle luktene og lydene som er i naturen. Det ble små eventyr i nærmarka gjennom hele sommeren. Jeg begynte å tenke mer på det legen hadde sagt, men jeg kunne jo ingenting om overnatting ute i friluft. Jeg var også mørkredd og redd for det meste.

Redningen ble samboeren min ble med meg på flere overnattingsturer, og jeg fikk låne utstyr av svigermor. Dette gav meg masse glede, naturopplevelser og mestring. Jeg fant etter hvert ut at jeg også måtte klare dette alene, selv om jeg hadde stor frykt for alt som kunne gå galt.

Den første gangen hun prøvde alene gikk det ikke så bra, men en septemberdag i 2017 lyktes hun endelig. Da hadde hun trent og trent gjennom hele vinteren og sommeren med å dra på dagsturer der hun satte opp telt og øvde seg på å lage mat på bål. Hun øvde seg også på å bli kvitt all frykten som hun hadde båret på. Etter 14 måneder med trenging klarte hun endelig å overnatte ute i telt alene, uten å være redd. Hun sov godt hele natta og våknet opp med en fantastisk følelse neste dag. Etter dette måtte hun også utfordre seg selv til å overnatte ute på vinteren. Den første overnattingsturen i telt varte i 12 timer og hun hadde satt opp teltet 20 meter fra bilen og tett på en skiløype, men hun klarte det og det var nok en seier!

Une Cecilie har også sovet ute i hengekøye i 20 minus, – tett ved hytteveggen. Som hun selv sier:

Alt dette er små skritt som gjør at jeg har klart mer og mer. Jeg gjør alltid nye ting, jeg har så mange fine eventyropplevelser. Følelsen av mestring, av glede og av lykke. Jeg har hele tiden utfordret meg selv

Une Cecilie avsluttet foredraget sitt med å si at skulle hun aldri gjort noe hun var redd for, hadde hun ikke gjort noen ting! Vi må med andre ord utfordre oss selv til å prøve litt mer enn vi tror at vi klarer, men ta de små skrittene, slik Une Cecilie sa til slutt:

Tid ute i naturen demper stressnivået i blodet og minsker blodtilførselen til den delen av hjernen som er aktiv ved grubling. Naturen er helt gratis, den er tilgjengelig for alle. Jeg vil inspirere folk til å komme seg ut på kortreist friluftsliv.

Hvordan inspirerer Hamar og Hedmarken Turistforeningen folk til å komme seg ut på tur?

Foredrag med Margrete Ruud Skjeseth, leder i Hamar og Hedmarken Turistforening (HHT),

«Allting går når alle vil det»

Margrete fulgte opp foredraget til Une Cecilie. Hun begynte med å si at det tilbudet som turistforeningen har, forhåpentligvis kan gjøre det lettere å komme seg ut ved at ting er litt mer tilrettelagt og at man slipper å finne ut alt selv, slik Une Cecilie gjorde.  

HHT er nettopp en tilrettelegger for aktivt friluftsliv både i nærmiljøet og i fjellet. HHT er særlig opptatt av å tilrettelegge for at folk skal komme seg ut i naturen, i sitt eget nærmiljø.

«Allting går når alle vil det» – Motto for dugnadsgjengen som har ca 300 frivillige, som legger ned

12 000 – 14 000 dugnadstimer i året.

Hoveddelen av de hyttene HHT har til overnatting ligger langs Rondanestien. Det er ca en dagstur mellom hver hytte.

Fellesturer med turledere:

 • Barnas Turlag (0-12) med foreldre eller andre foresatt.
  • Turboklubben startet i fjor høst. Hamar, Ottestad, Moelv. En ettermiddag annenhver uke.
 • HHT ung (13-25 år) + unge voksne (18 år og oppover)
 • Fellesturer voksne nærmiljø og i fjellet.
 • Fjellsportgruppa.
 • Onsdagsgruppa (for de som kan gå på tur på onsdag formiddag)
 • Kurs
 • Mandagsturen i Hamar.
 • Tirsdagstrampen i Løten.
 • Familiedager/arrangement slik som «Kom-deg-ut dagene».

HHT ønsker at folk skal bli med på tur ut fra hva som passer for seg, og ikke fordi man tilhører en spesiell gruppe.

HHT har mange hytter til utlån. Den største fordelen med å være medlem i DNT (Den norske turistforening) er at man får tilgang til rimelig leie av hytter som er spredd utover hele landet. Det er ubetjente og selvbetjente hytter. Det er forhåndsbestilling for ca halvparten av hyttene.

Stier i nærmiljøet og i fjellet. Skilting og merking. De røde T-ene hører til på fjellet, de blå merkingene hører til i skogen. Det er 30 km med løypenett på Ilsengstiene som går over eiendommene til en rekke grunneiere. Ilsengstiene er kåret til Norges beste turrute.

HHT gir ut et blad med oversikter og all informasjon ligger på www.HHT.no Alle tur-ruter ligger på UT – appen. Turboka 90 turer i Stange, Løten, Hamar og Ringsaker.

Samtale med Une Cecilie.

Guro og Kårhild hadde en samtale med Une Cecilie, som gav oss mange gode tips om hvordan bruke naturen. Une Cecilie snakket om naturen som sitt mentale pusterom, der det var godt for henne å være alene og bruke sansene sine og ta inn synsinntrykk, lyder og lukter som er i naturen. Det er et råd vi vil gi videre til dere som leser dette; Vi mennesker trenger å koble helt av, skru av mobiltelefoner og annet digitalt utstyr og skjerme oss for alt som skjer på sosiale medier. Da er naturen et godt mentalt pusterom der vi kan være oss selv fullt og helt. Så kan vi veksle på med turer og gode opplevelser sammen med andre når vi har behov for å være sammen med noen.

Det å være i naturen og bruke friluftsliv som et verktøy for livsmestring, tilhørighet og opplevelsen av god livskvalitet, er en god overgang til dagens siste tema som var informasjon om tilbudene som Kulturnettverket og Sagatun Brukerstyrt Senter har. Det er kortreiste turer for de som trenger å komme i gang og som bidrar til å vedlikeholde god form, og det er toppturer og lengre turer som er et mål å strekke seg etter. Line Merete Libak som jobber på Sanderud i Enhet for aktivitet og Recovery, er den som leder Kulturnettverket. Hun var dessverre syk i dag, så Guro Mjønerud Solbakken presenterte tilbudet for oss. Se www.kulturnettverket.no for å få mer informasjon om hva som skjer.

Carl Sørum er den som leder tilbudet om friluftsliv på Sagatun, gjennom et prosjekt som heter «Friluftsliv for alle» og som får økonomisk støtte fra Innlandet Fylkeskommune. På nettsiden til Sagatun Brukerstyrt Senter finner du informasjon om tilbudet, og du kan ta deg en tur til Sagatun og få mer informasjon der. Vi har åpen kafe hver dag mellom kl. 11.30 – 14.00. Se www.sagatun.no for mer informasjon.

Mone Evensen rundet det hele av med en tekst av Jahn Teigen og Kårhild og Guro takket alle for en flott dag! Vi håper alle har fått like mye inspirasjon som oss!

Skrevet av Kårhild Husom Løken.