Det er godt dokumentert både gjennom forskning og erfaring at aktivitet og sunt kosthold påvirker både hode og kropp på en positiv måte. Det er godt å vite at all aktivitet teller og at litt er bedre enn ingenting. Den som er helt inaktiv har mye å hente på å gå 10 minutter hver dag og helst få opp pulsen litt. Anbefalingene fra Helsedirektoratet er at man bør ha minst 150 minutter med fysisk aktivitet i uka, noe som tilsvarer 21,5 minutter daglig.
Onsdag den 24.05.23 arrangerte Sagatun Recoveryverksted med tema friluftsliv og fysisk aktivitet.
Det var 26 personer som deltok denne dagen. Dagen begynte med natursti i Ankerskogen der vi var delt inn i smågrupper og gikk tur og svarte på over 40 spørsmål som var fordelt på 8 poster. Alle spørsmålene var knyttet til natur og friluftsliv. Alle gruppene erfarte vel at det var mye vi ikke visste fra før, så det ble en lærerik prosess med mange diskusjoner i de fine omgivelsene i Ankerskogen.
Etter naturstien var det undervisning om betydningen av fysisk aktivitet og friluftsliv som Carl og studentene Monika og Ronja stod for. Anders orienterte om tilbudene med trening på Espern og frisbegolf og flere delte egne erfaringer om betydningen av fysisk aktivitet og friluftsliv for egen helse og livskvalitet.
De som delte egne erfaringer la vekt på at man får nye opplevelser og en friskere og bedre kropp av å være i aktivitet. Det er særlig positivt å være ute i naturen sammen med andre. En fortalte at sansing er viktig for hennes rehabilitering, – noe man opplever når man er ute i naturen. Det å komme seg ut har stor betydning både fysisk og psykisk og det er også lettere å komme seg ut når man er i bedre form. Det å kjenne at man blir i bedre form er en stor motivasjon til å fortsette så dette gir positive ringvirkninger. Dersom man ikke er så glad i å trene, er det mye lettere når man kan trene sammen med noen.
Til lunsj var det Sagatuns hjemmelagde fiskeburger med salat. Dagen bød ellers på bålblues som Dan stod for og musikkgruppa som denne dagen bestod av Dan, Leon, Christina og Tor Herman spilte flere låter for oss.
I gruppene fikk vi spørsmål om hva som skal til for å bli mer aktiv innen fysisk aktivitet og friluftsliv. Her er noen av punktene som kom fram:
Det må være enkelt å begynne og aktivitetene må foregå regelmessig slik at det blir en vane.
Man må selv ha et ønske om å få det bedre og motivasjon til å gjøre noe med egen situasjon. Av og til må man tvinge seg selv litt og man må sette seg mål som gjør at man kommer seg opp av sofaen. Det å erfare at man klarer nye ting gir mestringsfølelse, som igjen er viktig for å komme videre i egen bedringsprosess.
Det er ofte vanskelig å komme i gang, det er derfor viktig at det finnes lavterskeltilbud som er lett tilgjengelige.
En motivasjonsfaktor kan være at man er nysgjerrig på om se om det man gjør har effekt.
Det er viktig å være i et sosialt og støttende miljø der man heier på hverandre og også pusher hverandre når det er nødvendig.
Mange har god nytte av å ha en hund som gjør at man må ut uansett vær.
Det er absolutt en fordel og av og til en forutsetning at man har noen å trene sammen med og noen å gå på tur med.
Det er stor motivasjon i å lytte til andres erfaringer og se at andre har klart å komme i gang med trening og at de har fått det bedre.
Det å dele opplevelser i naturen med andre, gir dobbelt glede.
Her kan du lese innleggene til ergoterapistudentene Ronja og Monika, som både har litt teori og egne erfaringer om betydningen av fysisk aktivitet og friluftsliv.
Saken er skrevet av Kårhild.