Kategorier
Innlandet Recoveryskole

Livet setter seg i kroppen

Kroppen har sitt eget apotek, og det er mye vi selv kan gjøre for å få det bedre. Dette var hovedbudskapet på seminardagen som ble arrangert den 14.02.2020. 

«Livet setter seg i kroppen» var tittelen på recoveryseminaret som vi inviterte til i regi av Innlandet Recoveryskole, fredag den 14.02.2020. Hva Innlandet Recoveryskole er og hvem som står bak den, kan du lese om i egen sak. Det var mange som var interessert i temaet og hele 180 personer møtte opp i festsalen på Sanderud denne dagen.

Mone Evensen åpnet seminaret med egenproduserte tekster og noen tekster av Anne Grethe Preus, som Mone definerer som sin «inspirasjons-dronning». Mone innledet med sin egen låt «Å gi og ta» eller «å gi og få» som hun sa det også handler om. For henne handler teksten om at hun måtte ta imot råd og veiledning for å komme i gang for å kunne gjennomføre sin egen bedringsprosess. 

Edel Hoelstad som er leder for Enhet for kultur og helsefremmende arbeid, ønsket velkommen og fortalte om hva dagen skulle handle om. Hun delte også noen egne erfaringer om hvordan hun selv måtte ta hensyn til egen kropp for å holde seg frisk. Recoveryseminarene handler om å få og gi kunnskap og påfyll for egen bedring, helse og livskvalitet. 

Gabriele Frøen hadde hovedforedraget denne dagen. Hun er spesialrådgiver i Sykehuset Innlandet, Sanderud og hun delte villig av sin rike kunnskap og sine egne erfaringer.

Hun sa at kunnskap og refleksjon er gode å ha med i bagasjen når vi skal ta større ansvar for egen helse. Vi fikk derfor en liten innføring i hvordan kroppen og hjernen fungerer, og hvordan vi selv kan påvirke vår egen helse og livskvalitet.

Alle våre livserfaringer er med og former oss til de vi er som mennesker. Gjennom livet, men aller mest når vi er små og hjelpeløse, samler vi erfaringer om hvordan andre reagerer på våre behov. I kroppen sitter både gode og dårlige erfaringer som vi gjør oss gjennom livet. Noen erfaringer er dyrekjøpt og vonde å bære på, men ingen erfaringer er bortkastet.

Hovedbudskapet til Gabriele var at det er mye vi selv kan gjøre for å få bedre helse og en bedre hverdag. Kroppen har en stor evne til å helbrede seg selv. Vi kan vokse og gro. Dette er recovery i praksis. Vi kan finne tilbake til livsglede og vi kan gjøre mange små ting, som der og da kan oppleves betydningsløse, men som gjør at vi sakte, men sikkert får det bedre, om vi trener. Gabriele anbefalte oss å følge magefølelsen i forhold til hva som er riktig for meg.

Kroppen har sitt eget system for å gjøre at vi får det bedre. Det er på en måte kroppens eget apotek. Alt vi gjør påvirker oss. Hormoner utløses når vi får en klem, all aktivitet som vi trives med, fysisk aktivitet og friluftsliv gjør at vi kan kjenne på glede, tilfredshet og mestring og hjelper oss til å integrere gode opplevelser og gode følelser i kroppen.

Hvis vi prøver å lytte til kroppen og kjenne litt på følelsene, så vil følelsene roe seg etter hvert. Det kan kjennes litt voldsomt til å begynne med, men følelser lar seg regulere. Av og til må vi bruke selve kroppen til å prøve og regulere kroppen. Vi kan begynne å gå, lukte på noe, røre litt på oss. Vi må trene på å forstå og endre våre følelser, ved å ta skritt for skritt og trene på endringer.

Vi må se på oss selv med vennlighet. Dersom du har en dårlig dag, så prøv å strekke deg opp, løfte hodet for å prøve og hjelpe deg selv til ikke å gå helt ned i det mørke rommet. Å heve holdet og prøve å smile – hjelper oss. De små forandringer i kroppen kan gi oss kraft til også å gjøre andre forandringer i livet.

Skammen lammer kroppen, så øv deg på å ikke dømme deg selv, men prøv å møte deg selv med respekt, ømhet og medfølelse. For å få det til må du lytte forståelsesfullt til den indre støyen, helt til den erstattes av indre stillhet og ro.

Vi kan hele gamle minner, men da må vi stoppe opp og prøve å forstå hva som skjer. Prøve å se sammenhenger i det som har skjedd oss gjennom livet. Koble sammen og integrere.

Når vi steller, pleier og pynter oss selv og i tillegg aksepterer kroppens størrelse, form og overflate som den er skapt, slik at vi kan bruke kroppen og glemme den. Da får vi tak i det vakreste av alle smykker, nemlig vår egen utstråling. Lyset og livet i øynene, ledigheten i kroppsspråket overgår all annen pynt.

Alle plansjene til Gabriele finner du på www.kulturnettverket.no.