I dag, den 19. august har vi åpnet KBT Fagskole Campus Sagatun i strålende vær på inntunet på Sagatun Recovery.
Daglig leder Kårhild Husom Løken åpner med å ønske studentene hjertelig velkommen til denne spennende reisen til å bli erfaringskonsulenter. Velkommen til åpning av et nytt utdanningstilbud i Innlandet, nemlig en høyere yrkesfaglig utdanning for erfaringskonsulenter.
Fagskolen drives fra KBT-Fagskole i Trondheim i samarbeid med Sagatun. Vi er tildelt 15 studieplasser på heltid av Innlandet Fylkeskommune. Dette er en høyere yrkesfaglig utdanning for erfaringskonsulenter innen psykisk helse og rus.
Utdanningen er for personer som selv har opplevd psykisk helse og/eller rusproblemer eller har erfaring som pårørende. Utdanningen gir teoretisk og praktisk kompetanse for å kunne hjelpe og styrke andre med utgangspunkt i folks egenerfaringer.
Målet for utdanningen er å kvalifisere personer som har erfaring med å motta helse- og velferdstjenester innen psykisk helse og/eller rus til å kunne anvende sine erfaringer i arbeid med andre tjenestemottakere.
Alt for mange står utenfor arbeidslivet i Norge, samtidig som vi har stor mangel på helsepersonell
Tallet på unge uføre er doblet på ti år
I løpet av få år er tallet på unge som ikke klarer arbeidslivet doblet. Ikke i noen annen aldersgruppe er økningen så stor.
- Psykiske lidelser er den store driveren, sier NAV-sjef Bjørn Lien i Innlandet.
Erfaringskonsulenter blir derfor en viktig ressurs inn i helse- og omsorgstjenestene framover.
Det å utdanne erfaringskonsulenter vil være et viktig bidrag for å løse mange av utfordringene vi står overfor. De som utdanner seg til erfaringskonsulenter er personer med egen erfaring fra rus og psykiske helseproblemer og andre psykososiale livsutfordringer. Det er i høy grad mennesker som står utenfor arbeidslivet i dag. En fagskoleutdanning som erfaringskonsulent, gir disse personene en inngangsbillett til arbeidslivet, det gir livsmestring og god livskvalitet i den enkeltes liv, samtidig som det bidrar til å få folk ut av helse- og velferdssystemet og det bidrar til flere ansatte i helse- og omsorgssektoren. Vi erfarer i praksis at det også gir stor grad av håp og motivasjon til andre med tilsvarende helse- og sosiale livsutfordringer. Det å se at andre har kommet seg videre gir håp om at man kan klare det selv også, og erfaringskonsulentene blir ofte viktige «medvandrere» på veien mot et bedre liv.
Recovery
På Sagatun er vi opptatt av Recovery som betyr at hver enkelt får støtte og mulighet til å leve et liv med mening og innhold i sitt lokalmiljø, på tross av symptomer og psykososiale utfordringer. Denne formen for arbeid bidrar til å fremme god psykisk helse, økt livskvalitet og gir hver bruker mer makt over egen hverdag.
I en recoveryorientert forståelse og praksis legges det vekt på ressurser, helse, livskvalitet, menneskerettigheter, deltakelse og medborgerskap. Det er dette perspektivet som vektlegges i den nye fagskoleutdanningen. Selv om man har strevd mye med å mestre livet sitt, har man også mye ressurser som kan brukes til å hjelpe andre.
Opplevelsen av å ha verdi som menneske har stor betydning på livskvalitet, helse og samfunnsliv. Vi mennesker trenger å oppleve oss som betydningsfulle gjennom livet. Forskning viser at det viktigste for bedring og god livskvalitet er å oppleve meningsfulle hverdagsliv, erfare at man har styrker og ressurser og (re)etablering av gode sosiale relasjoner. Det å oppleve at man også er til nytte for noen er viktig for å styrke vår psykiske helse, ikke minst når man strever med livet sitt.
Dere som nå begynner på den nye fagskoleutdanningen blir veldig viktige som håpsbærere og medvandrere for andre når dere er ferdig utdannet. Dere må gi de dere møter håp og tro på at endring er mulig og hjelpe folk til å finne ressursene og mulighetene sine.
Varaordfører Jane Mayer ønsker også fagskoletilbudet på Sagatun velkommen til Innlandet. Hun peker også på hvor viktig erfaringskonsukentene blir for arbeidslivet videre.
Sagatun her en solid aktør på Hamar, og Mayer forteller at det tilbudet Sagatun gir, er helt nødvendig ift lav kapasitet ellers i tjenestene.
Roger Santokhie fra KBT Trondheim ønsker studentene lykke til på reisen. Kbt er ansvarlige for studiet, og har arrangert studiet siden 2019.
Cecilie Bergseng Kinde er leder for Fagskolen Campus Sagatun, og leder for Sagatun Recoveryskole. Hun sier i talen til studentene: «Dere har valgt en unik og verdifull veg, hvor deres personlige erfaringer vil være en uvurderlig ressurs, for å bidra til mer og bedre brukermedvirkning for pasienter, klienter, brukere og deltagere i ulike tjenester i velferdsstaten Norge.
Som erfaringskonsulenter vil dere få muligheten til å bruke deres personlige erfaringer vil bidra til bedre helsetjenester og forståelse for menneskers livssituasjoner.
Som erfaringskonsulenter vil dere inspirere, motivere og veilede andre.
Dere vil være et viktig bindeledd mellom brukere av helsetjenestene og helsepersonell, og deres unike perspektiv vil bidra til å skape mer empati, forståelse og respekt i møte med mennesker i sårbare situasjoner.
Vi oppfordrer dere til å være stolte av deres egen historie og deres reise som erfaringskonsulenter.
Vær åpne, ærlige og ekte i deres arbeid, og husk at deres stemme og erfaringer har kraft til å skape håp- positive endringer og en bedre recoveryreise for de som trenger det aller mest.
Vi ønsker alle erfaringskonsulenter- studenter lykke til!»
Takk til alle som har bidratt til å åpningsdagen for studentene minneverdig!