Kategorier
Andre nyheter Sagatun Brukerstyrt Senter Sagatun Recoveryskole Sagatun Regionale Ressurssenter

Viktigheten av å ta initiativ og utfordre seg på å prøve noe nytt

Dette var et av svarene på refleksjonsspørsmålene som kom fram fra noen av deltagerene på Recoveryverkstedet; “En introduksjon til recovery” som fant sted onsdag 28. august.

Kårhild introduserte dagens recoveryverkstedet med tips og råd i forhold til hvordan en kan leve livet sitt bedre i sin egen recoveryprosess. Aktivitet er viktig, og hvordan du kan være med på forskjellige ting på Sagatun. Erfaringer er viktig å bygge videre på.

Rune og Kim hadde ansvaret for dette Recoveryverkstedet, der de innledet dagen med CHIME modellen som utgangspunkt:

Tilhørighet (Connectedness): Vi er alle sosiale vesener og vi har alle behov for trygge og gode miljøer der vi kan føle tilhørighet. Sagatun er en arena for inkludering og mestring og få trygghet til også å finne nettverk utenfor Sagatun.

Håp: Hva kan gi håp og optimisme? Mange får håp ved å se at andre har funnet en vei ut av det som er vondt og vanskelig. Vi kan selv være håpsbærere for andre som har det tungt.

Identitet: der vi fikk høre historien til Anders. “Det handler om å bygge opp igjen en positiv identitet og overvinne stigmatisering. Min identitet var lenge knyttet til det å ha et rusproblem. Jeg kom til et punkt der jeg isolerte meg og ikke visste hvem jeg var. Jeg skjønte at det måtte skje en endring. Jeg trengte behandling og samtidig ble Sagatun en veldig viktig arena for meg. Friluftsliv ble mitt område, det var en interesse jeg kunne ta opp igjen fra barn og ungdom. Gjennom Friluftsgruppa fikk jeg oppleve mestring, fordi jeg også fikk ansvar som jeg opplevde at jeg mestret. Jeg var også litt med i musikkgruppa og jeg ble leder for Brukerstyret. Det ble en viktig identitet for meg. I dag har jeg mange roller som er viktige for min identitet, både i jobben som erfaringskonsulent på Sagatun og i privatlivet”.

Anders

Mening: ved Anders; “Hva gir deg mening i livet? Det er veldig mye forskjellig. Vi mennesker har til alle tider filosofert og undret oss over hva som er meningen med livet. Det er det vanskelig å få et endelig svar på, men det å finne mening i livet er overkommelig for de fleste av oss. Vi må begynne i det små og lete etter det som kan gi glede og mening i hverdagen”.

Empowerment/selvstyrking/Egenkraft: Selvhevdelse og fokus på styrke. Læren om hvordan man tar tilbake makten i eget liv og hvordan styrke, kraft og makt bidrar til positive endringer.

Recovery som en relasjonell prosess: For å få til endring, må man gjøre noe annerledes enn det man har gjort tidligere. Til dette kan man trenge støtte fra hjelpeapparatet. Hva liker jeg å gjøre, hva mener jeg at skal til for at jeg skal få et bedre liv, Einstein sier: “at en må gjøre noen forandringer om en skal få endret livet sitt, ikke gjøre de samme tingene hver dag”.

Ane

Ane fortalte en tøff historie om en vanskelig oppvekst med rus, omsorgssvikt og mobbing. Dette medførte store psykiske problemer, og at hun på en måte “visket ut seg selv”. Hennes reise på Sagatun startet i 2008. Da hjalp hun til med blant annet oppussing av huset. Hun ble borte fra Sagatun en periode pga sykdom, men gjenopptok kontakten etter hvert. Da fikk hun en frivilligkontrakt og hun er en del av musikkgruppa som hun beskriver som en fantastisk gjeng. Hun forteller at hun har fått mer selvtillit, støtte og oppbacking, ved å være på Sagatun. Hun har også gjennomført Selvstyrkingskurs, noe som styrket henne og gjorde at hun nå klarer å stå frem og vise litt mer om hvem hun er.

Ane hadde skrevet to dikt til denne dagens Recoveryverksted, her kan du lese de:

Sagarockers

Sagarockers spilte flere låter denne dagen, som var god underholdning.

På slutten av dagen, ble det walk & talk for deltagerene, der to og to skulle gå en tur og diskutere følgende spørsmål:

  1. Hva er det viktigste du har lært i dag som du vil ta med deg videre?
  2. Hva kan du gjøre for din egen Recoveryprosess?

Det ble diskusjon mellom de forskjellige gruppene etter gåturen, der disse svarene kom frem:

“Viktigheten av å ha en tilhørighet som for eksempel Sagatun og Blaarud, slippe ensomhet, ha et sted å gå til, som du blir sett og hørt, føle på selvtillit og respekt, det å komme i aktivitet i stedet for å dvele med utfordringene, viktigheten av å ta initiativ, utfordre seg på å prøve noe nytt, få den hjelpen du trenger, det er ingen som er behandlingsresistente, det er alltid et håp, det er mulighet for alle, uansett hvilke utgangspunkt du har”.

“Godt å høre om andres erfaring, det er alltid håp og muligheter, en må ville ting selv for å kunne endre ting, ikke gi opp, holde ut, være positiv, ta tak i ting, ikke bare prate, jobbe aktivt for bedring”.

“Alle har forskjellige mål, en må bruke det utgangspunktet for å nå målet sitt, vi har mer ressurser enn en tror til en ny start, viktigheten av å ha troen på seg selv, og gjøre det en har lyst til, gi litt mer «beng», ha fokus på det som har vært positivt igjennom dagen, og ikke motsatt”.

“Støtte seg på andre, ta bort frykt og ego, en er ikke alene, tørre å snakke om det, vi har alle et utgangspunkt, utvikle seg i kunst, musikk eller hva en interesserer seg for, kanskje det er lettere å formidle hva en vil via dette”.

Kårhild innledet dagens Recoveryverksted.

Vi takker for en fin dag sammen, takk til Rune og Kim, som ledet det hele, og for alle som møtte opp denne dagen.