I forbindelse med Sagatun folkehøgskoles 160-årsjubileum, besøkte forfatter Jens Olai Jenssen Sagatun Recovery 6. november for å diskutere sin bok I storm for frihet. Boken omhandler etableringen av Sagatun som Norges første folkehøgskole, dens ideologi og dens betydning gjennom tidene.
På temakvelden ble viktige temaer belyst:
- Folkeopplysningens rolle: Historisk kunnskap er nødvendig for å forstå dagens samfunn og fremtid.
- Autoritære krefter i Europa: Sagatun ble grunnlagt som en motreaksjon mot disse kreftene.
- Folkehøgskolens opprinnelse: Inspirert av Nikolai Grundtvig, ble Sagatun en viktig institusjon for frihet og opplysning.
- Kamp for frihet: Fokus på kvinnens rettigheter og demokratiske verdier.
Sagatun folkehøgskole ble etablert i 1864 og ble et senter for liberale kristne prinsipper, åpen pedagogikk og politisk engasjement. Den bidro sterkt til demokratiseringen av Norge og ble en kulturell og politisk arena.
«Tar du opp i deg det onde i hver dag, så visner du. Tar du opp i deg det gode, så blomstrer du»
Sitatet oppsummerer godt hva Sagatun står for i dagens samfunn, og som i dag huser blant annet Sagatun Recovery. Som værested, samfunnsaktør og arnested for brukere og pårørendes erfaringskunnskap.
Gjennom læring, mestring og fellesskap støtter vi den enkeltes veg til et bedre liv!
Jens Olai Jenssen har tidligere utgitt bøker om viktige historiske figurer som Johan Castberg og Katti Anker Møller. Vi takker for hans besøk og ser frem til hans nye bokutgivelse «I storm for frihet».
Hovedbilde: Kårhild Husom Løken overrekker blomst etter foredraget til Jens Olai Jenssen.
Her er boka til Jens Olai Jenssen, “I storm for frihet”.