Mariann forteller om at fag og forskning er som regel størst, men hun synes at brukererfaringene er like viktige. Hun forteller litt om sin historie og vei i livet, dette er inspirerende og motiverende å høre på. Alt er mulig, og det som kan føles umulig tar bare litt lenger tid. Hennes motivasjon ble å bevise at hun fortsatt kunne, uansett hva legene sa. Du skal fortsette med drømmene dine, selv med utfordringer i hverdagen sier hun. Det er viktig å føle at du betyr noe!

Vårt bidrag til de viktigste bedringsfaktorene for å oppleve livet som meningsfylt er:

Rune fortalte om CHIME modellen, om hvor viktig elementene der er i en Recovery prosess. Han fortalte også litt av sin historie og hans vei til ett bedre liv. Hvordan han begynte i det små og tok små enkle grep, som han bygde på videre. Et så enkelt grep som å re opp senga hver morgen, kan være starten på noe stort forteller han!

CHIME-modellen sier:

 «A good helping relationship-En god hjelpende relasjon» er et punkt han mener mangler i CHIME-modellen.

Videre forteller han at ufrivillig ensomhet er den størst helseutfordringen på verdensbasis, og hvor viktig det er å finne en flokk som gjør deg godt. Et godt fellesskap!

Siw Anita fortalte deler sin historie, om hvordan hun har kommet seg til der hun er i dag, og noen av verktøyene hun har brukt på veien. Da hun kom til Sagatun fant hun positivitet og trygghet. For henne var det viktig å fokusere på veien fremover. Hun husket igjen sine verdier og deretter ble kjent med grensene sine. Hver dag satte hun seg ned og tok med seg tre ting som gjorde henne glad den dagen, som hun tok med seg inn i søvnen. Musikk har vært veldig viktig for henne, og hun fortalte at det var viktig for henne å være bevisst på at musikken skulle gi henne positive følelser. Hjemme hadde hun en fredslilje som det var viktig for henne å kunne passe på at hadde det bra. Siw Anita forteller så om det å legge merke til små ting i hverdagen. Hun har vært og fortsatt er opptatt av å lete etter hjerteformer rundt seg, som hjerteskyer og hjertesteiner. Hun forteller at det er viktig å være bevisst på hvordan hun bruker tankesettet sitt og å gjøre ting som er bra for en selv. Vi lærer jo mye på den vanskelige stien, selv om det er hardt, så er det mye verdifull lærdom. Vi blir mer glade i oss selv, og vi får mer egenverd. Så er det viktig å ikke sammenligne seg med andre, men å stå i egne sko og tørre å se at du er bra nok. Du har ressurser som du kan bidra med. Det er å være en del av en flokk, som Sagatun, kan redde deg.

Videre fikk vi høre Dan og Christina synge nydelig duett, før vi fikk en god lunsj og walk’n talk stod for tur.

Etter Walk and Talk satte vi oss ned i små grupper og bearbeidet det vi hadde hørt, «Hva er det viktigste å ta med seg videre av det vi hadde hørt i dag»?

«Sammenligne seg selv, kun med seg selv, fra tidligere versjoner!».

«Finne egne verktøy»

«Gjøre gode ting for seg selv»

«Aksept kan ikke endre alt eller kontrollere alt. Noen ganger må man kutte ut ting, og se hva som er godt for en selv!»

«Finne støtte- samboer, datter fastlege»

Recoveryverkstedet ble evaluert, her er noen av sitatene fra evalueringen:

Hva er det viktigste du tar med deg? «Gjøre gode ting for deg selv. Akseptere seg selv med ressurser og mangler. Akseptere det jeg ikke kan endre. Akseptere at noen ganger må man si stopp for egen helse og bedring. Framsnakke seg selv. Se muligheter. Glede i små ting. HÅP»

«Deling av refleksjoner, som er med å endre tankemønsteret til noe mer konstruktivt og positivt»

I recoveryverkstedene bruker vi brukererfaringer, fag og forskning som innledning og til refleksjon. Hvordan opplevde du det?

«Det var veldig treffende i dag, og jeg fikk angst/ptsd men valgte å stå i det. Eksponeringsterapi! For det er godt å vite at man aldri er alene i erfaring!»

«Nyttig! Det er spennende å høre om andre sin historie samtidig som man fletter inn det faglige»

«Fin kombinasjon for endring»

Referat: Hege Mohn, Rune Lundquist og Mariann Haukland

Del dette