Dette var tema under dagens Recoveryverksted med tema brukermedvirkning og empowerment. Vi var mange som deltok på denne dagen, onsdag 27. november, der Martine, Stine Emilie og Hilde delte sine historier med oss, se litt lengre ned i saken. Cecilie ledet dette Recoveryverkstedet.
Individets stemme er viktig for helbredelse
Håp, mestring og egenbestemmelse er sentrale elementer i recovery-prosessen. Individets stemme er viktig for helbredelse, og håp og selvstendighet åpner for muligheter. En helhetlig og fremtidsrettet tilnærming, som inkluderer mangfoldige perspektiver og gjensidig læring, styrker recovery.
Brukere har rett til å påvirke sin behandling
Brukermedvirkning i forskning er viktig for å fremme selvbestemmelse og livskvalitet, samt involvering i tjenesteutvikling og opplæring av helsepersonell (Opptrappingsplan for psykisk helse 2023-2033). Brukere har rett til å påvirke sin behandling, og samarbeidet mellom fagpersonell og brukere er essensielt for god dialog og felles forståelse. Dette er en lovfestet menneskerett, og det er viktig at alle parter, inkludert barn, forstår behandlingen før den iverksettes.
Nyere forskning understreker betydningen av brukermedvirkning og empowerment i helse- og velferdstjenester. Studier viser at aktiv involvering av brukere kan forbedre kvaliteten på tjenestene ved å sikre at de er bedre tilpasset brukernes behov og preferanser.
Brukermedvirkning er nødvendig for å kartlegge behov og utfordringer
Videre peker forskning på at brukermedvirkning kan bidra til økt mestring og kontroll over eget liv for brukerne, noe som er sentralt i empowerment-prosesser. En studie publisert av Folkehelseinstituttet konkluderer med at brukermedvirkning er nødvendig for å kartlegge behov og utfordringer, samt for å sikre gode tjenester til personer med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblemer.
Empowerment er prosessen hvor enkeltpersoner eller grupper får økt selvbestemmelse, kontroll og makt over egne liv og situasjoner. Denne kunnskapen ble så sett i lys av studentenes empowerment-reise:
Martine, Stine og Hilde sine historier
Martine ble feilaktig diagnostisert, men ble senere innlagt på sykehus og fikk vite at hun var alvorlig syk. Hennes erfaring har lært henne at man alltid bør stole på egen vurdering ved tvil om helsepersonells avgjørelser. Hun brenner for å møte mennesker med respekt og empati, særlig i hjelpesituasjoner, der man kan føle seg sårbar.
Stine Emilie har opplevd mange episoder over lengre perioder med alvorlig psykisk påkjenning og traumer, og følte seg alene. Hennes vei mot bedring startet med støtte fra en psykolog. Stine Emilie ønsker å bli en fagperson med brukererfaring, med fokus på rettferdig behandling og at brukerstemmen blir hørt.
Hilde har vært i psykisk helsevern siden hun var 9 år og ble skrevet ut i april. Hun lærte at hun må ta ansvar for sitt eget liv. Etter en tvangsinnleggelse og manglende hjelp på Dps, avsluttet hun kontakten og fant styrke i å finne alternative løsninger. Hun brenner for selvstyrking og rettferdig behandling og tar nå utdanning som erfaringskonsulent.
Alle tre har hatt sin reise innenfor brukermedvirkning og empowerment, råd som blir gitt av dem: stole litt mer på seg selv, erfaringer gir håp, og bruke det for det det er verdt, vi må være snillere med oss selv, vi er gode på å være kritiske, de har lært at å snu på det, og ser i dag på alt de får til. En bør se på det en får til og ikke det motsatte.
Etter innleggene fra Martine, Stine Emilie og Hilde, var det tid for walk & talk, der vi gikk en tur to og to, og reflekterte over spørsmålet: «Hvordan kan jeg selv øke innflytelse og mestring over eget liv»?
Her er en del punkter som de forskjellige gruppene kom frem til:
- Stole mer på seg selv og være snillere med seg selv
- Øke medvirkning i egen behandling og ta mer plass i hjelpeapparatet
- Tørre å ta valg og sette både hovedmål og delmål
- Bruke erfaring og kunnskap for økt trygghet, og tørre å si fra
- Si nei når nødvendig og godta det som er nå
- Finne en ny vei og stole på de rundt seg
- Mestring i livet hjelper på veien videre, og vær åpen for hjelp
- Sete grenser, spørre om hjelp og unngå sammenligning med andre
- Akseptere dårlige dager, og tørre å prøve nye ting
- Vær ærlig med deg selv og vær snill mot deg selv
- Sett ord på utfordringer og vær på aktiv leting etter små positive ting
- Vis hva du får til og vær åpen for ny informasjon
- Tørre å stå opp for deg selv og sette relevante mål
- Fyll hverdagen med meningsfulle aktiviteter og styrke gjennom mestring
- Brukermedvirkning er viktig for å være en verdi i egen bedringsprosess.
Vi fikk alle en innholdsrik og konstruktiv dag sammen, vi takker for alle innleggene fra Martine, Stine Emilie og Hilde, og Cecilie som ledet oss igjennom denne dagen.
Vi takker også for god underholdning i løpet av dagen med musikkverkstedet på Sagatun. Det ble en dag til ettertanke.
Bildetekst hovedbilde: Fra venstre: Hilde, Stine, Martine og Cecilie.