Kategorier
Andre nyheter Sagatun Brukerstyrt Senter Sagatun Recoveryskole Sagatun Regionale Ressurssenter

Det finnes ikke håpløse personer, men håpløse situasjoner

På Recoveryverkstedet onsdag 30. oktober i tema tilhørighet, identitet og kreativitet, var det mange som møtte opp, hele 35 personer var til stede. Kårhild Husom Løken var ankeret denne dagen og innledet det hele.

Oppsummert under, deler flere personer sine erfaringer og prosesser knyttet til bedringsreisen, tilhørighet og identitetsbygging, med særlig fokus på støtte fra Sagatun.

Fra venstre: Stine, Rune og Kårhild.
  • Stine har gått gjennom terapi og traumebehandling, og etter å ha opplevd mye usikkerhet, fant hun tilhørighet og håp på Sagatun. Der fikk hun en ny identitet og engasjerte seg i ulike aktiviteter, som kreativt verksted og selvstyrkingskurs. Hun har nå blitt student på erfaringskonsulentstudiet og kursleder på Recoveryskolen.
  • Rune, som har bakgrunn fra fengsel og lang behandling, opplevde Sagatun som et sted for tilhørighet og personlig vekst. Gjennom strukturerte aktiviteter og ansvar på Sagatun har han fått tilbake selvtillit og identitet. Han er nå en del av fagskolen og hjelper andre studenter til å bli erfaringskonsulenter.
  • Kreativitet og Recovery er sentrale temaer. Det å ha et fellesskap og føle at man bidrar til andre er viktig for livsmestring og identitetsbygging. Recovery er en individuell prosess, der det å finne håp og et meningsfullt fellesskap er avgjørende.
  • Kristin deler sin kamp mot kreft og hvordan hun gjennom støtte fra samboer og familie har kommet tilbake til jobb etter et år med sykdom.
  • Hege, som har gått fra å være pasient til å bli ansatt på Sagatun, opplever at hun har fått tilbake sin selvstyrke og identitet gjennom kurs og aktiviteter, og føler seg støttet i sin utvikling.
  • Marie har jobbet med sosial angst og selvbilde, og finner glede i kreative aktiviteter på Sagatun. Hun har hatt støtte i å bygge seg selv opp etter et vanskelig liv med mobbing og traumer, og føler seg nå mer aktiv og lykkelig, med blant annet en kjæreste.
Fra venstre Hege og Kristin.
Fra venstre: (Kim) Kårhild, Stine, Hege, Kristin og Marie.

Sammen forteller disse historiene om viktigheten av tilhørighet, håp, selvstyrking og kreative uttrykk i prosessen med å finne ny identitet og mestring i livet.

Etter at flere hadde delt sine historier, var det walk & talk, der alle skulle reflektere over dagens innhold, der vi skulle gå to og to og snakke om det vi hadde vært igjennom, og hva som var viktig for hver av oss. Dette var det som kom frem:

  • At en skal sette pris på alle de små tingene i hverdagen, som en ikke skal ta som en selvfølge
  • Være glad for at en har det bra tross utfordringer
  • Være glad for alt en får til
  • Være glad i det familiene/nettverket vårt gir oss
  • Glad for alt Sagatun gir oss, at vi kan ha en lettere hverdag med å være tilstede der, føle på tilhørighet
  • Ikke være redd for å ha en stemme, det å kunne si i fra

Her er spørsmålene vi fikk, som vi samarbeidet om i grupper:

  1. Hva betyr identitet og tilhørighet for deg?
  2. Hva betyr kreativitet for deg
  3. Hva er det viktigste du har lært i dag, som du tar med deg videre i ditt arbeid eller din bedringsprosess?
  1. Sagatun er fint for å føle på identitet og tilhørighet, der en kan få lov til å være seg selv på en god måte, der man kan møte andre likesinnede, og som er viktig i hverdagen for å føle seg inkludert et sted, dersom du spesielt er ensom i hverdagen, det er en trygg plass å øve på livet og utfordringene rundt det.
  2. Kreativitet er en fin måte å utrykke deg på og føle på noe en mestrer, og føle at en kan skape noe i hverdagen, som er viktig for å føle på en god selvtillit. Har en vanskeligheter med å uttrykke seg med ord, kan for eksempel musikk være fint å bruke. En annen ting er bruk av foto for å utrykke seg, eller male et maleri.
  3. At en skal sette pris på alt en får til i livet, og være takknemlig for alle de en har rundt seg. Føler en seg alene i livet, er det viktig å søke seg til steder der en kan føle på tilhørighet med andre, som for eksempel Sagatun, der kan en møte likesinnede og få støtte og hjelp til å takle hverdagen. Det kan gjøre bedringsprosessen enklere, og hverdagen lettere.
Det ble fin underholdning av (fra venstre) Linda og Jeanette.
Geir underholdt med selvskrevne låter.

Det ble en innholdsrik dag, som engasjerte alle, der det ble gode refleksjoner til ettertanke. Vi takker alle som bidro til at dette ble en fin ramme rundt dagen, og et flott Recoveryverksted. Takk også til Linda, Jeanette og Geir som underholdt underveis.

Bildetekst hovedbildet: fra venstre; Linda, Jeanette, Geir, Kristin, Marie, Hege, Stine og Kårhild. Rune var ikke tilstede da bildet ble tatt.