Sagatunvegen 47A, 2317 Hamar
ÅPNINGSTIDER
man-fre 08:00-15:30
KONTORTELEFON
62 50 97 55
glade over stotte 1024x683

Glade for støtte til fortsatt drift: – Har spart mange innleggelser

GLEDE PÅ SAGATUN: Brukere og ansatte ved Sagatun brukerstyrt senter ønsket å sette pris på kommunestyrets sikring av deres kommunale støtte i forrige uke. Fra venstre Knut Johansen, Kim Nybakken, Kristian, ordfører Einar Busterud, Rose-Marie Andersson, Maria Talamonte, Ole Skaarseth, Frode Høiby, leder Kårhild Husom Løken og Thea Tynæs Haarstad. FOTO: Eli J. Haugen

 

ELI J. HAUGEN
JOURNALIST 97425305

Publisert: 22 desember, 2021 20:46
Oppdatert: 23 desember, 2021 06:11

For Rose-Marie Andersson er Sagatun brukerstyrt senter en redningsplanke i hverdagen. Hun er sikker på at senteret har avverget flere innleggelser på psykiatrisk institusjon.

Selv fikk Andersson tips om Sagatun da hun var innlagt på Sanderud psykiatriske sykehus.

– For meg handler det om å ha et støttende fellesskap, noen å snakke med og et sted å gå til. Det har vært til god hjelp for meg. Å legge inn folk på psykiatrisk sykehus er dyrt. Jeg er sikker på at Sagatun har avverget mange innleggelser, sier Andersson.

Fokus på mestring

Sagatun brukerstyrt senter så dagens lys tilbake i 2005. Det ble etablert med midler fra TV-aksjonen, og er et senter for personer med psykiske lidelser med fokus på mestring og selvstyrking. Senteret fikk ta over et gammelt hus øverst på Sagatun, som brukerne satte i stand selv. Senteret har fokus på aktiteter som fremmer livsmestring.

I to år på rad har det vært foreslått å kutte i den kommunale støtten til Sagatun fra adminstrasjonen i Hamar kommune.

Begrunnelsen er at senteret ikke er et lovpålagt tilbud . Hamar er den desidert største bidragsyteren til driften av senteret blant kommunene på Hedmarken.

Les ogsåFjernet upopulære kutt for å få landet budsjettet – her er tilbudene som skånes

Videreførte støtte

Men kommunestyret ville det annerledes, og støtten til Sagatun ble videreført på samme nivå også i 2022. For å vise at det er glade og takknemlige for det, hadde leder Kårhild Husom Løken handlet inn en liten julegave og invitert ordfører Einar Busterud (BBL) til senteret. Det skjedde utendørs rundt en av bålpannene som er i hyppig bruk ved senteret.

– Vi vil takke deg for ditt engasjement og interesse for Sagatun, og at du og kommunestyret har sikret driften her ut 2022, og at det også ligger inne støtte videre. Det betyr utrolig mye, og er en stor trygghet for alle som holder til her. Situasjonen i 2020 var tøff, sa Løken.

Før budsjettbehandlingen i 2020 var det stor uro blant brukere av Sagatun. De fryktet at de ville miste tilbudet sitt, og mange brukere var ute i media med leserinnlegg og i artikler i HA hvor de fortalte hva senteret betyr for dem.

Skviset økonomi

Busterud ønsket ikke å ta hele æren for at det foreslåtte kuttet ble reversert, men er glad for at senteret er berget.

– Kommuneøkonomien er skviset, og Sagatun er ikke et lovpålagt tilbud. Det er en utfordring. Samtidig er Sagatun og også Hamkams gatelag viktig som en del av forklaringen på at Hamar fikk en god skår i en evalurering fra KoRus øst (Kompetansesenter Rus Region Øst), ifølge Busterud.

Løken sa at samarbeid mellom offentlig og ideell sektor som på Sagatun gjør at man får mye ut av hver krone, fordi det er stor frivillig innsats ved senteret.

For Hamar kommune er det en generell utfordring at byen har noen regionsenter-kostnader uten at nabokommunene er med på spleiselaget i særlig stor grad. Nå er det satt i gang en prosess i Hamar-regionen regionråd som skal adressere denne utfordringen.

Les ogsåNå er det klart hvem som får Hamarprisen 2021: – En utrolig annerkjennelse

Møttes på golfbanen

Thea Tynæs Haarstad er en annen bruker på Sagatun som har fått mye støtte og nye venner på Sagatun. Nå jobber hun som frivillig en del av uken, men er fortsatt innom Sagatun jevnlig. Her har hun også en kjæreste i Frode Høiby, som hun møtte på golfbanen.

– Sagatun er et inkluderende sted for alle som gir mening i hverdagen. Det er et fellesskap og en støtte her, som er verdifull, sier Haarstad.

Gjennom korona-pandemien har Sagatun hatt åpent det meste av tiden. Slik er det også nå, med gjeldende smittevernrestriksjoner. De skal også ha begrenset åpningstid i romjulen for egne brukere, med påmelding.

Nestleder Kristian i brukerstyret ved Sagatun har vært bruker ved senteret i noen år.

– Jeg blir stolt når jeg treffer tidligere Sagatun-brukere som har kommet seg videre i livet, med jobb eller annen aktivitet, sier Kristian.

TILBAKE Del